Vonal és kontúr fóliák

Az Európai Unió 2007/35/EK irányelve alapján 2011. július 11-től fényvisszaverő kontúrjelöléssel kell ellátni minden újonnan forgalomba helyezett 7,5t össztömeg feletti tehergépjárművet, amely több mint 6,00 méter hosszú és több mint 2,10 méter széles.

 

A hatóságok csak az ECE 104 sz. rendeletben megfogalmazott előírásoknak megfelelő fóliákat fogadják el!

 

Mit tartalmaz az ECE 104 sz. rendelete?

Az ECE 104 sz. rendelete iránymutatást tartalmaz arra nézve, hogy fényvisszaverő FVFoliavonal-vagy kontúrjelzéseket kell alkalmazni a nehézgépjárműveken és pótkocsijaikon, hogy a közlekedésben résztvevő többi gépjárművezetőnek hosszabb reakcióidő álljon rendelkezésére, amikor éjjel, vagy rossz látási viszonyok között egy ilyen gépjárművet közelít meg.

 

Milyen színű matricák használhatóak?

A fényvisszaverő szalag színének, meg kell felelnie a helyi rendeleteknek. A magyar előírások szerint sárga színt írnak elő a gépjármű oldalára, míg piros színűt a hátuljára.

 

ECE 104 kompatibilitás

A jármű jelzésekkel történő ellátásánál a hatóságok kizárólag az ECE-R 104 előírásainak megfelelő fóliákat fogadják el, amelyet a fényvisszaverő felületen elhelyezett kör R104 “e” jelzés tanúsít. Az “e” jelzés a garancia arra, hogy a szalagot bevizsgálták és jóváhagyták, illetve a rendeletben szereplő minden követelménynek megfelel.

 

Hogyan kell felhelyezni a gépjárműre a fényvisszaverő fóliát?

A fényvisszaverő fóliát (50 mm szélesnek kell lennie) hátul a féklámpától minimum 200 mm-rel, oldalt a talajtól minimum 250 mm-rel, maximum 1500 mm-rel kell elhelyezni.

 

Hazánkban a fényvisszaverő kontúrfóliára vonatkozó előírásokat a 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet írja elő.

 

Egyes kutatások szerint a fényvisszaverő szalag alkalmazásával, akár 41%-kal csökkenhet az éjszakai balesetek bekövetkezésének a kockázata.

 

Ha szeretnél Te is a szabályoknak megfelelő “e” jelzéssel ellátott fényvisszaverő fóliát, akkor dieselDR raktáraiban beszerezheted őket.