Szűrőkről

Az élet bármely területén találkozhatunk olyan anyagokkal, melyek akár egy élő szervezet, akár egy berendezés hatékony működését károsan befolyásolják: ezek a különböző szennyeződések, illetve szennyező anyagok.

 

Ezek a szennyező anyagok óriási károkat képesek okozni az élő, illetve élettelen struktúrákban, ha nem tudjuk megfelelően eltávolítani őket. Az eltávolítás többféle módon történhet (fizikai, kémiai, biológiai eljárással), a szennyeződés fajtájától, jellegétől függően.

A szennyező anyagok eltávolításának egyik eszköze a SZŰRŐ.szuro_lev

 

A szűréstechnika tudományának számtalan ágazata ismert, ezen belül is külön szekcióként jelennek meg a belső égésű motorok és a hozzájuk kapcsolódó berendezések védelmére szakosodott szűrőgyártók.

 

A szűrőpiacon számtalan típusú és márkájú termékkel találkozunk, melyek közül választanunk kell.

 

A döntés meghozatala nem egyszerű feladat, ezért íme néhány tipp, hogy mire érdemes odafigyelni a különböző szűrők beszerzése során.

 

1. Levegőszűrő

 

Szemrevételezéssel vizsgáljuk meg:

  • a gumitömés ragasztását
  • a szűrőanyag rögzítését a fedelekhez
  • a redők közötti távtartás biztosítását
  • a szűrőanyag mennyiségét

 

2. Motorolaj szűrők

 

Az olajszűrőknél kétféle kialakítással találkozhatunk: az egyik a szűrőbetét, a másik a szűrőpatron. Ebben az esetben a levegőszűrőknél ismertetett módszert alkalmazzuk a vizsgálat során. Az olajszűrőknél lényeges megvizsgálni a szűrőbetét mellé csomagolt tömítőgyűrű minőségét, illetve a csatlakozó menet kialakítását, a peremezés és a ház szilárdságát (lemezvastagságát).

 

Nagyon fontos, hogy az olajszűrőnek motor specifikusnak kell lennie, mert:

  •  a szűrő áteresztőképességének illeszkednie kell az olajszivattyú kapacitásához,
  • élettartamának (ezzel együtt a szennyező anyag tároló képességének) szinkronban kell lenni az adott motor olajcsere (szűrő csere) ciklusával,
  • a szűrőben lévő biztonsági szelep nyitónyomásának a motor kenőrendszerében uralkodó nyomásviszonyokhoz kell igazodnia,
  • nem szabad felcserélni a fő- és mellékáramkör olajszűrőit (különböző kialakítás és szűrési finomság miatt).

 

3. Üzemanyag szűrők

 

Konstrukciójuk hasonló a motorolaj szűrőékhez, ezért az előbbiekben említett szempontokat kell figyelembe venni.

 

szuro_ua

 

Tartsuk szem előtt, hogy az üzemanyag szűrők rendkívül drága alkatrészek működéséről gondoskodnak, ezért egy rossz választás órási károkat okozhat!

 

 

 

 

4.  Hűtőfolyadék szűrők

 

Ezek a szűrők kettős funkcióval bírnak:

  •   eltávolítják a szilárd szennyeződéseket,
  • a bennük lévő adalékanyag kioldásával helyreállítják a hűtőfolyadék védelmi szintjét (korrózió és kavitáció elleni védelem).